Elk jaar op de zaterdag van het laatste volle weekend in augustus wordt in het Luxemburgse stadje Diekirch om klokslag 07.00 uur het startschot gegeven voor een nieuwe editie van Diekirch-Valkenswaard. De deelnemers vertrekken dan op weg naar Valkenswaard en volgen dit jaar na controlepost 1 een geheel nieuwe, tevens volledig uitgepijlde route.

Eerst wordt via Tandel/Fouhren,  koers gezet naar Roth an der Our (= 10 km). Daar is zojuist de Luxemburgs-Duitse grens gepasseerd. Op Duits grondgebied doorkruisen de deelnemers het Eifelgebergte. De deelnemers blijven in Duitsland, waar vele, mooie plaatsjes worden ‘geraakt’. Zij passeren onder andere Herbstmühle (= 24 km), Arzfeld (= 36 km) en Pronzfeld (= 48 km). Onderweg is het volop genieten van vele vergezichten.

 

Voordat de eerste controlepost wordt bereikt, heeft men een forse klim gemaakt naar het hoogste punt van de tocht n.l. de ‘Schwarzer Mann’ (op 710 meter). Ze gaan daar dan ook meteen rusten in Gondenbrett bij de gezellige blokhut ‘Zum Schwarzer Mann’ (= 63 km), waar de (Nederlands sprekende) familie Hillen in hun restaurant – voor de volgers, die willen – een heerlijk kopje koffie heeft klaarstaan. Degenen, die even willen rondkijken – een buitenkansje – bij de grote parkeerplaats als ook bij de blokhut ligt een prachtige omgeving met fantastische wandel en ski-routes. De deelnemers krijgen hier hun eerste bevoorrading en controle-scan.

Na het verlaten van deze controlepost gaan de deelnemers na 1 km de steile afdaling in richting Auw bei Prüm en daarna naar de Belgische grens. Ze vervolgen hun weg via een rustig wegenstelsel door een mooi glooiend gebied. De dorpjes, die ze passeren zijn amper het vermelden waard. Voor de controlepost 2 bereikt wordt zal nog wel de Baraque Michel beklommen moeten worden. Na 120-130 km wordt controlepost 2  bereikt.

Na de bevoorrading is er voor gekozen om de drukte rondom Aken en Luik te mijden. Via de gemeenten Plombières en Voeren komen we via Epen Nederland binnen gefietst. Van hieruit gaat het gestaag via o.a. Mechelen, Gulpen, Wijlre, Voerendaal en Nuth naar de nieuwe controlepost 3 bij VV Alfa Sport aan de Oirsbekerweg te Oirsbeek (176 km).

Het traject hierna sluit snel aan bij de route van de “coronatocht” in 2021. Bij Jabeek gaan we weer Duitsland in. Via Susterseel, Heilder en Isenbruch gaat we naar de Duits-Nederlandse grens bij Nieuwstadt. Hier wordt een aantal kilometers door een open gebied gefietst; er kan sprake zijn van veel wind ‘op kop’; dit krijg je – gratis – als compensatie voor het dalen!

Wij blijven maar kort in Nederland. Met nog iets meer dan 60 km te gaan, steken we via het smalste stukje Nederlands Limburg (via Susteren en Roosteren) weer de grens en de Maas over naar het Belgische Maaseik. Ook hier mijden we grotendeels de stad en rijden we via de zuidkant door mooie natuur naar de 4e en laatste controlepost in Neeroeteren (= 215 km).

Als we dan voor de laatste keer onze foerage op orde hebben gebracht en onze overgebleven adrenaline aanspreken om de laatste 39 km naar de finish te voltooien, hebben we nog een mooie route (o.a.) langs de Zuid-Willemsvaart in petto. We passeren de steeds meer bekende plaatsjes (vanuit de regio) zoals Tongerloo, Sint-Huibrechts-Lille en Achel. In Achel rijden we dit jaar om de dorpskern heen naar de Maastrichterweg. Hier aangekomen kunnen we – met nog 6 km voor de boeg – ons klaarmaken voor de magistrale ontvangst en het eindpunt in Valkenswaard (= 254 km).

Voor degenen, die het nog niet weten,  ……. we maken nog een mooi rondje op de Markt langs de terrassen, over het podium om met de rillingen over de rug en brokken in de keel de spokesman te woord te staan. De tocht is voltooid.

Elk jaar weer worden de toerrijders zo op feestelijke wijze en door veel  publiek ontvangen. De eerste deelnemers zullen omstreeks 14.30 uur dit eindpunt bereiken. Na de rondgang over de Markt gaan de deelnemers met de fiets aan de hand café ‘De Bel’ binnen, waar aan elke deelnemer die de tocht heeft uitgereden, een mooie herinneringstrofee wordt uitgereikt.

Tijdens deze 43e editie zijn er op de Markt weer speciale voorzieningen (met name voor de jonge jeugd!) aangebracht. Iedereen is van harte welkom!