De Stichting Wieleraktiviteiten Wim Kemps komt voort uit een initiatief dat een klein aantal fietsliefhebbers rond het midden van de zeventiger jaren heeft genomen. In 1976 namelijk werd door vier mannen de afstand Parijs-Valkenswaard gefietst. Het jaar daarop werd de afstand Valkenswaard-Diekirch-Valkenswaard, zo’n 490 km, afgelegd. Toen ontstond het idee om een fikse tocht te gaan organiseren waarvoor elke toerfietser zich kon inschrijven.

Na een gedegen voorbereiding was het in 1979 zover en werd voor de eerste keer met een grote groep toerfietsers vanaf de Markt in Diekirch gestart voor de 245 kilometers naar Valkenswaard.

Het evenement verliep voorspoedig en de mond-tot-mond reclame zorgde ervoor dat het aantal inschrijvingen jaarlijks met sprongen omhoog ging. Langzaam aan groeide Diekirch-Valkenswaard uit tot zo’n echt Valkenswaards evenement waarvoor de gehele bevolking uitloopt.

De laatste jaren is het aantal deelnemers gemaximaliseerd op 400 fietsliefhebbers voor dit evenement. Door omstandigheden – wegomleggingen en doorgangsverboden – beweegt zich de lengte van het traject met regelmaat tussen de 250 en 260 kilometers.